Címke: Nemzeti Színház

< 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 >
Összes találat: 77 db, 8 oldalon
Heiner Müller kétszereplős Kvartettje – tehát kvartett két hangra, ami már önmagában megrezzenti füleinket, miként lehet négyzetre emelni egy előadás belső tartományát –, bizonyos értelemben Jean Genet Cselédek című francia klasszikusára adott német riposzt. FORGÁCH ANDRÁS KRITIKÁJA.
Nem lenne haszontalan tudni, mely felkínált darabok közül bólintott rá a rendező éppen erre. Zenés színházi ön- és társulati tréningnek nem rossz választás, de az emberöltővel ezelőtt keletkezett színmű, miközben levedlette a régit, kevéssé vett fel új, mai arcot. TARJÁN TAMÁS KRITIKÁJA.
A Deszka Fesztivál, a kortárs magyar dráma egyetlen országos fesztiválja a Drámaírói Kerekasztal kezdeményezésére jött létre. Először vándorfesztivál volt, megjárta a Petőfi Színházat (Sopron) és a Gárdonyi Géza Színházat (Eger), végül 2007 óta minden évben a Csokonai Színház rendezi meg.
Tennessee Williams Orpheusza után Térey Nagy Jeremiása is alászáll a Gobbi Hilda Színpadon. Antal Csaba forgáselvű díszlete ezúttal a közönséggel köröz néha: a fantáziált közeljövő debreceni metróállomásait járjuk be. Ám Jeremiás helyett nem tehetjük meg a sorsösszegző utat. TARJÁN TAMÁS ÍRÁSA.
Bár az átgondolt koncepciótól, az újszerű ötletektől és a fegyelmezett színészi csapatmunkától nehéz lenne megtagadni az elismerést, azért Andrei Şerban rendezése a néző legelső, naivitásában is érvényes kérdésére nemigen válaszol. A kérdés: segíti-e az életemet ez az előadás? LÁSZLÓ FERENC ÍRÁSA.
A kritikus fájós nyakú, zsibbadékony kripli. E restellnivaló tény említését eddig sikerrel mellőzte írásaiban, ám Alföldi Róbert igazgató-rendezői működése most mégis arra készteti, hogy egy fontos előadás beszámolóját e merőben magánjellegű életproblémával kezdje. LÁSZLÓ FERENC ÍRÁSA.
A király önmaga szobra. Kulka János egy lassan emelkedő hengertalapzatra merevedve érkezik a mélyből, feje fölé fényglóriás henger ereszkedik. Ő a kapocs föld és ég között. Talán ebből már sok neki, talán ezért dől le posztamenséről s dönt úgy: országfelosztó bolond lesz. TARJÁN TAMÁS KRITIKÁJA.
Elválasztó zenei futamként felhangzott néhány taktus a Szomszédok főcím-aláfestéséből is. Az előadás, melyet ezúttal illusztrált, részint maga is olyan, mint egy teleregény: panel panel hátán. Sémák őrlődnek ismétlődő sorsokká. TARJÁN TAMÁS ÍRÁSA.
Világvégi mese érthetetlen, titokzatos nyelven. Hiába csapkodjuk a sárkányfejeket, kettesével nőnek újra. Segítség, képtelenség analitikusan gondolkodni, mert Inbal Pinto tollpihékből, szentjánosbogárkák fényéből, homokszemekből szőtt látomása elillan. TÓTH ÁGNES VERONIKA KRITIKÁJA.
Nem tudom, hogy a dán koktélfogyasztó nemzet-e, mindenesetre az Operation: Orfeo címen kínált bizarr egyveleget bármelyik pályakezdő mixer elirigyelhetné. JÁSZAY TAMÁS ÍRÁSA.
< 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 >
Összes találat: 77 db, 8 oldalon

Kiemelt ajánlónk

Április 20-án az Átriumban az Igenis, miniszterelnök úr! című előadás látható. Kritikánkat itt olvashatják.

Tovább a cikkhez
Port.hu