< 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 >
Összes találat: 774 db, 52 oldalon
A Magyar Nemzeti Galéria az elmúlt öt évtizedben egyszer sem tudott önálló kiállítással bekerülni a nyugati világ valóban jelentős múzeumaiba – indokolja Baán László kormánybiztos a Szépművészeti és az MNG összevonását. HAMVAY PÉTER INTERJÚJA.
A kölni Ludwig Múzeum Ichundichundich (énésénésén) című kiállítása Picassóról mutat be fotóportrékat. A képek egytől egyig olyan neves művészek alkotásai, mint Brassaï, Bresson, Cocteau, Man Ray vagy Madame d’Ora. HORVÁTH MIKLÓS ÍRÁSA.
Meglehetősen avantgárd ötletnek tűnik egy lezárt kiállítótérben meg nem valósuló kiállítással előrukkolni. Németh Ilona az Ernst Múzeumot zárta el a látogatók elől, ám ki-nem-állításának meg-nem-mutatandó témája nem a láthatatlan tér, hanem a felület üresen hagyásához vezető út. FÜRTH ESZTER ÍRÁSA.
A bécsi akcionisták művészete különleges helyet foglal el az osztrák képzőművészet történetében, illetve az osztrák art world struktúrájában. NEMES Z. MÁRIÓ KRITIKÁJA.
Ha nem lett volna barátja Petőfinek és nem festett volna róla képeket, akkor vajon mennyire lenne ismert Orlai Petrics Soma a közönség előtt? Valószínűleg semennyire, pedig úttörőbb volt a maga korában, mint jobban számon tartott követői. IBOS ÉVA KRITIKÁJA.
Gálik András és Havas Bálint nem csak a hazai, de a kortárs képzőművészeti élet jegyzett és meghatározó figurái. Ezt elsősorban olyan egyedi projekteknek köszönhetik, ahol kiemelt szerepe van az általuk összegyűjtött tárgyak új kontextusba helyezésének. SZABÓ TAMÁS KRITIKÁJA.
Jó eséllyel az animációs filmváltozatot népszerűsítő kampány részének, de legalábbis kiadói marketingfogásnak tűnhet a legújabb Tragédia-kötet, pedig az album elkészülte alighanem a legjobb, ami Jankovics Marcell képeivel és Madách Imre szövegével történhetett. LÉNÁRT ÁDÁM ÍRÁSA.
Az Irokéz Gyűjtemény debreceni kiállítása nemcsak színvonalas, gondolatgazdag, hanem változatos és szórakoztató is. RADNÓTI SÁNDOR ÍRÁSA.
Ahogy vannak hajnali, esti és éjszakai nők, nappali és éjszakai szemránckrém, úgy minden bizonnyal vannak hajnali, délelőtti és éjszakai városok is. A Beyond Budapest sétáin kiderül, hogy Pest nem csak egy estet, de egy délelőttöt is megér. ZÖLDI ANNA ÍRÁSA.
A Zsidó Múzeum kiállításának koncepciója egyszerre merész és bátortalan, így nem csoda, ha a két tényező kioltja egymást, és legfeljebb attól a hallatlan bátorságtól remegünk, hogy valakik le merték írni a „zsidó” szót művészeti vonatkozásban. Miért is? KÜRTI EMESE KRITIKÁJA.
Egy építész, aki semmit sem épített, csak elmélkedett - arról, hogy a világ a vesztébe rohan. Mindezt már az ötvenes évektől fogva, amikor ez még egyáltalán nem volt nyilvánvaló. A magyar származású Yona Friedman rendhagyó életmű-kiállítása a jövő év elejéig látható a Ludwig múzeumban.
Sokan a kivándorlást fontolgatják, s az utóbbi hetek gazdasági eseményei alapján a legvonzóbb célpontnak egyelőre a szibériai sztyeppék tűnnek. Aki viszont marad, és valami érthetetlen oknál fogva továbbra is városban lakna, annak készül a szebb Budapest. ZÖLDI ANNA ÍRÁSA.
A fotográfia feltalálása óta a fényképeket akaratlanul is a festészeti élménnyel hasonlítjuk össze. A fotográfia lassan elfoglalhatta helyét a múzeumi térben, ám a kortárs diskurzusban újra fellángolt a vita: jelent-e önmagában bármit is a képi valóság fogalma? MATÓ ZSÓFIA ÍRÁSA.
Címkék: Ludwig Múzeum
A design héten nyílt két kiállítás a ma retrónak becézett korszak lakáskultúráját, illetve építészet mutatja be. Aki viszont lát, és nem csak néz, a tárgyak nyomán egy nehezen megközelíthető korszak szociális és ideológiai működését tanulmányozhatja. ZÖLDI ANNA ÍRÁSA.
A mail art, amikor a 60-as években beindult, egyfajta elhatárolódást (is) propagált a pénz mozgatta hivatalos művészeti piacokkal szemben egészen addig, amíg be nem vitték a galériákba. Most például anyai ágon a legautentikusabb helyre, a Bélyegművészeti Múzeumba. IBOS ÉVA ÍRÁSA.
Címkék: Bélyegmúzeum
< 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 >
Összes találat: 774 db, 52 oldalon

Kiemelt ajánlónk

Április 23-án a Katonában A borbély című előadás látható. Kritikánkat itt olvashatják.

Tovább a cikkhez
Port.hu